Nederland wint Eurovisie Songfestival na 44 jaar

Tranen. Gejubel, gegil, de handen in zijn haardos. Al sinds hij zijn strijdnummer ‘Arcade’ in maart voor het eerst liet horen, stond Duncan Laurence bovenaan de lijsten van wedkantoren. Toch gierden de zenuwen tot op het laatste moment zelfs door de lijven van zijn meest fanatieke supporters.

Zij kunnen hun geluk niet op: Nederland organiseert volgend jaar het Eurovisie Songfestival. Onder toeziend oog van pakweg 182 miljoen kijkers wereldwijd, zong Laurence zich zaterdag met een ijzersterk optreden naar de zege van de 64ste editie van het internationale liedjesfeest, dat dit jaar in het Israëlisch Tel Aviv werd gevierd.

De eerste Nederlandse winnaar in 44 jaar streed tegen artiesten uit 25 andere landen. Zijn grootste concurrenten, pop-operazangeres Kate Miller-Heidke uit Australië, de Zwitserse Justin Bieber genaamd Luca Hänni en John Lundvik, die Zweden vertegenwoordigde met het soulvolle nummer ‘Too Late for Love’, redden het niet. Italië werd tweede, Rusland derde. Opvallend: de S!sters uit Duitsland kregen nul punten en de IJslandse verliezers konden op gejoel uit de zaal rekenen toen ze Palestijnse vlaggen omhoog hielden tijdens de puntentelling.

Zittend achter zijn elektrische piano bracht hij ‘Arcade’ geheel foutloos. Kwam er tijdens de tweede halve finale van donderdag nog kritiek op zijn eerste noten, nu zong hij zuiver vanaf de start. Ook de lichtbol, die volgens de Nederlandse delegatie tijdens de voorrondes één seconde te laat aanfloepte, leek dit keer geheel volgens plan te functioneren.

Toch was het hoogtepunt van de avond het moment waarop de presentator de naam van de winnaar onthulde. De uitslag is voor de helft gebaseerd op televoting en voor 50 procent op de oordelen van de vijfkoppige jury die elk land afvaardigt, en verschilt meestal van de voorspellingen van de wedkantoren.

Van dit alles had de 25-jarige artiest uit Hellevoetsluis niet durven dromen toen hij afgelopen november plots een telefoontje kreeg van zangeres Ilse de Lange, zijn coach tijdens zijn deelname aan ‘The Voice of Holland’ in 2014. Zij had op internet zijn liedje ‘Arcade’ beluisterd. Of hij misschien open stond voor deelname aan het Songfestival?

Dat nummer staat nu op plek één in de Nederlandse Top 40. Een unicum: het is voor het eerst dat een Nederlandse inzending van het Songfestival de hitlijst aanvoert. En het lied heeft ervoor gezorgd dat Nederland voor het eerst in 44 jaar het Eurovisie evenement zal organiseren volgend jaar. Waar, wat en hoe? De NPO heeft twaalf maanden om daar over na te denken.

Op de vraag waarom nu juist hij het liedjesfestijn heeft gewonnen, antwoordde de muzikant: “Ik hoop dat het de muziek was, de tekst, het verhaal. En de performance, al het werk van het team. Ik hoop dat dat het was.”

Bron: Trouw